Tandwielen_banner

Er zijn een aantal factoren die een onverwachte stijging van het aantal defecten aan tandwielen kunnen veroorzaken. U moet eerst kijken wat er anders is sinds het aantal storingen is toegenomen. Voorbeelden:

  • Gebruikt u een ander smeermiddel?
  • Is de bedrijfsomgeving veranderd?
  • Is er sprake van kruisbesmetting?
  • Is uw smeerroutine veranderd?

Olieanalyse

Olieanalyse wordt aanbevolen en moet zowel elementaire analyse als ook analytische ferrografie omvatten. Deze twee tests kunnen veel inzicht verschaffen in de mogelijke oorzaak van de storingen.
Zo geeft een elementaire analyse aanwijzingen over welke verontreiniging de storing veroorzaakt en welke metalen versleten zijn. De analytische ferrografie kan helpen duiden welk type slijtage wordt veroorzaakt.

iStock-695158412_Medium_

Kenmerken slijtage

Abrasieve slijtage zal typisch verschijnen als metaaldeeltjes met krullen, spiralen of lussen, terwijl adhesieve slijtage meestal te zien zal zijn als grotere plaatjes of brokken met strepen of getemperde kleuring. Slijtage door oppervlaktevermoeidheid ziet er meestal uit als platte plaatjes met gekartelde randen. De grootte van deze deeltjes kan de ernst aangeven: hoe groter de deeltjes, hoe ernstiger de slijtage. Corrosieve slijtage zal lijken op uiterst fijne deeltjes die te klein zijn om afzonderlijk te onderscheiden.

Inspectie

U moet ook een visuele inspectie uitvoeren van de tandwielen en interne tandwielkastoppervlakken. Identificeer waar op de tandwieltand de slijtage zich voordoet om een beter idee te krijgen naar welk type deeltjes u moet zoeken in de analytische ferrografie. Als er overmatige slijtage is op de steeklijn, is er meer slijtage door oppervlaktemoeheid, omdat daar rolwrijving optreedt. Als er meer slijtage is boven of onder de steeklijn, zou u meer schurende en/of klevende slijtagedeeltjes moeten zien.

Onderhoudsprocedures

Ten slotte moet u uw onderhoudsprocedures opnieuw bekijken. Volgt u de beste praktijken voor inspecties en bijvullen? Bewaart u uw smeermiddelen op de juiste manier? Als u eenmaal weet wat er in de tandwielkast gebeurt om de storingen te veroorzaken, kunt u onderzoeken en vaststellen waar verontreinigingen het systeem binnenkomen en maatregelen nemen om dit aan te pakken.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video's? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.