Synthetisch_banner

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van synthetische smeermiddelen, maar het is belangrijk een aantal factoren in overweging te nemen alvorens een nieuw product voor een bepaalde toepassing te kiezen. De machines die u gebruikt, de omstandigheden waaronder deze worden gebruikt en variaties in de omgevingsomstandigheden zijn allemaal van invloed op de keuze van het smeermiddel. Dit geldt met name wanneer u kijkt naar de voordelen van synthetische smeermiddelen. De formulering van synthetische smeermiddelen maakt ze tot echte probleemoplossers en er zijn veel situaties waarin synthetische smeermiddelen aanzienlijke voordelen bieden in vergelijking met minerale producten.

Keuzebepaling

Synthetische smeermiddelen worden vervaardigd met behulp van chemische reacties waarbij temperatuur, druk en componentenniveaus worden geregeld om een uniforme molecuulgrootte en gerichte prestatie-eigenschappen te verkrijgen. De meest voorkomende soorten synthetische smeermiddelen zijn op basis van polyalfaolefine (PAO), ester en polyalkyleenglycol (PAG). Welk type synthetisch smeermiddel u kiest is afhankelijk van:

 • de vereiste eigenschappen;
 • de bedrijfsmstandigheden;
 • de omgeving
 • de compatibiliteit met andere (vloei)stoffen waarmee het in contact kan komen, bijvoorbeeld koelmiddelen, dichtingen, verf of andere smeermiddelen.

Voordelen synthetische smeermiddelen

Alom bekende voordelen van synthetische smeermiddelen zijn:

 • Extreme temperaturen
  Synthetische smeermiddelen presteren veel beter bij extreem hoge en lage temperaturen. Ze zijn wasvrij en hebben een lager stolpunt dan minerale smeermiddelen, waardoor ze veel sneller beginnen te smeren bij een koude start. Aan de andere kant van de temperatuurschaal betekent de hoge viscositeitsindex van synthetische smeermiddelen dat ze zelfs bij hoge temperaturen een consistente viscositeit behouden, waardoor uw machines beter worden beschermd. In omstandigheden, waarin temperatuur een belangrijke factor is, moeten synthetische smeermiddelen altijd worden overwogen. Als uw versnellingsbak bijvoorbeeld boven de 80 graden Celcius draait, raden wij u aan een synthetisch smeermiddel te gebruiken. Sommige synthetische smeermiddelen bieden ook voordelen in omstandigheden waarin vocht een rol speelt, waarbij PAO's een superieure demulgeerbaarheid en hydrolytische stabiliteit vertonen in vergelijking met minerale smeermiddelen.

 • Energiebesparing
  Door de uniforme aard van de moleculen in een synthetisch smeermiddel wordt de tractiecoëfficiënt van het smeermiddel verlaagd. Dit verwijst naar de kracht die nodig is om een lading te verplaatsen en hoe gemakkelijker de beweging, hoe minder energie er wordt verbruikt door het afschuiven van het smeermiddel (verandering in viscositeit door mechanische spanning). Synthetische smeermiddelen met lage tractie kunnen het energieverbruik van machines reduceren door vermindering van wrijving en weerstand. In een motor kan dit leiden tot een hoger brandstofverbruik terwijl het in andere toepassingen, zoals versnellingsbakken, resulteert in een lager energieverbruik en lagere bedrijfstemperaturen. Thermografie kan helpen om machines te identificeren die op hoge temperaturen draaien waarbij, in sommige gevallen, overschakeling op een synthetisch smeermiddel het probleem kan helpen oplossen.

 • Langere levensduur van de olie
  Synthetische smeermiddelen hebben een hogere oxidatiestabiliteit dan minerale oliën. Ze zijn ook beter bestand tegen thermische afbraak en sludge. Dit betekent dat synthetische smeermiddelen langer meegaan dan hun minerale tegenhangers, zodat de olieverversingsintervallen kunnen worden verlengd. Veel fabrikanten beweren dat hun synthetische smeermiddelen 3-4 keer langer (sommige zelfs nog langer) meegaan dan minerale oliën. Dit resulteert niet alleen in besparingen door minder verbruik van smeermiddelen maar ook door minder arbeid, minder frequent onderhoud, minder stilstand van machines en minder kosten voor de verwijdering van afgewerkte olie.

Specialist

Als het onwaarschijnlijk is dat u operationele of financiële voordelen behaalt met het overstappen op een synthetisch smeermiddel, dan is het wellicht niet altijd de beste keuze. Advies van een partner en specialist in industriële smeermiddelen is dan zeker geen overbodige luxe.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video's? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.