Hoe het juiste smeervet te kiezen?

De meeste gebruikers zijn zich bewust van het belang van de keuze van het juiste smeermiddel voor een bepaalde toepassing. Die keuze wordt vergemakkelijkt als de aanbevelingen van de OEM (Original Equipment Manufacturer) worden gevolgd. OEM-specificaties voor een smeerolie omvatten gewoonlijk de viscositeit bij bedrijfs- of omgevingstemperatuur, vereisten voor additieven, type basisolie en soms speciale overwegingen voor verschillende omgevingsomstandigheden.
In de specificaties voor smeervetten ontbreken daarentegen vaak de nodige details om een juiste keuze te maken. Vanwege het gebrek aan specificiteit in de meeste vetaanbevelingen is het belangrijk om te weten hoe u vetten, voor elke toepassing in uw fabriek, op de juiste manier kunt selecteren.

Specificaties

Een juiste vetspecificatie vereist alle componenten van de olieselectie plus een aantal aanvullende. Andere speciale overwegingen voor de vetselectie zijn bijvoorbeeld het type verdikkingsmiddel en de concentratie, de consistentie, het druppelpunt en het bedrijfstemperatuurbereik, de stabiliteit tijdens het werken, de oxidatiestabiliteit, de slijtvastheid enz. Inzicht in de methoden voor de juiste vetselectie zal uw smeerprogramma aanzienlijk verbeteren.

Viscositeit

De belangrijkste eigenschap van een smeermiddel is de viscositeit. Een veelgemaakte fout bij het selecteren van een vet is het verwarren van de vetconsistentie met de viscositeit van de basisolie. Aangezien de meeste vetgesmeerde toepassingen elementaire lagers zijn, is de keuze van de viscositeit belangrijk. Er zijn verschillende gangbare methoden om de minimale en optimale viscositeit voor elementlagers te bepalen, waarvan de meeste gebruik maken van snelheidsfactoren.

Additieven

Zodra de juiste viscositeit is bepaald, is het tijd om additieven te overwegen. De soorten additieven en basisolie zijn componenten van vet die op dezelfde manier moeten worden geselecteerd als smeerolietoepassingen. De meeste prestatie-verhogende additieven die in smeerolie worden aangetroffen, worden ook gebruikt bij de samenstelling van vetten en moeten worden gekozen op basis van de eisen van de toepassing.

Consistentie

De consistentie van vet wordt bepaald door de verdikkingsconcentratie, het type verdikkingsmiddel en de viscositeit van de basisolie. Hoewel de viscositeit van de basisolie van invloed is op de consistentie, is het belangrijk op te merken dat een vet een hoge consistentie kan hebben en een lage viscositeit van de basisolie of omgekeerd.
De NLGI heeft een schaal vastgesteld om de consistentie van vetten aan te geven, die loopt van graad 000 (halfvloeibaar) tot 6 (blokvet). De meest voorkomende NLGI-klasse is 2.

Prestatie-eigenschappen

Het laatste criterium zijn de prestatie-eigenschappen. De prestatie-eigenschappen van vet omvatten veel van dezelfde eigenschappen als die van smeerolie, maar ook andere eigenschappen die uitsluitend voor vet gelden. Tot de exclusieve eigenschappen van vet behoren het druppelpunt, de mechanische stabiliteit, de waterafvoer, de ontluchtingseigenschappen en de verpompbaarheid. De belangrijkste eigenschappen worden bepaald door de toepassing.

Advies

Heeft u vragen over de vetten die u gebruikt, of advies nodig bij het kiezen van het juiste vet voor uw toepassing? Neem dan contact op met onze specialisten bij KSM. Wij zijn er om u te helpen.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.