KSM traint medewerkers BASF

Het belang van smeertechnisch onderhoud is groot. Een juiste wijze van smeertechnisch onderhoud minimaliseert de kans op onvoorziene en onnodige (hoge) kostenposten door ongewenste stilstand. 70% van alle storingen wordt namelijk veroorzaakt door ontoereikend onderhoud, waarvan 43% wordt veroorzaakt door onjuiste smering (bron: klik HIER).  Om de smeertechnische kennis van medewerkers op peil te houden en/of te brengen verzorgt KSM, in samenwerking met onze strategische partner Boccard, bedrijfstrainingen op locatie.

De training

Al naar gelang de behoefte bestaat de training uit twee delen: een theoretisch gedeeldte en een praktijktraining, waarbij tijdens de theorietraining allereerst basiskennis over smeertechnisch onderhoud wordt bijgebracht, met o.a. de volgende onderwerpen:

  • Smeermiddelen en hun eigenschappen;
  • Werking van smeermiddelen in de toepassing
  • Gezondheid, veiligheid en milieu;
  • Advies en gebruik van het juiste gereedschappen voor smeermiddelen;
  • Onderhoud, smeerschema’s en smeersystemen
  • Veiligheid en risicovolle smeerpunten.
IMG-20230125-WA0005
Reinier van Berge Henegouwen (KSM) tijdens de ‘Training smeertechnisch Onderhoud’ bij BASF De Meern

Vervolgens wordt de medewerkers tijdens de praktijktraining, die een rondgang langs de smeerpunten in de fabriek inhoudt, de daadwerkelijke praktijk van het smeren bijgebracht. Hierdoor wordt voor hen ook meteen duidelijk welke smeerbehoefte op de systemen en machine(s), waar zij de dagelijkse verantwoording voor dragen, van toepassing zijn. Na deze training kunnen medewerkers zelfstandig de machines dan ook in eigen beheer smeertechnisch onderhouden.

Het resultaat

De totale training neemt meestal een dag in beslag, waarbij ‘s ochtends de theorie en ‘s middags de praktijk aan bod komt. Na afloop van de training kunnen medewerkers zelfstandig machines en/of systemen smeertechnisch onderhouden. Hierdoor wordt het risico op ongewenste stilstand door verkeerde smering, met alle bijkomende financiële- en/of imagoschade tot gevolg, geminimaliseerd.