Shell_smeermiddelen_2

Rollagers komen voor in een groot aantal toepassingen. Gekeken naar onderdelen die smering vereisen scoren rollagers hoog op de lijst. Rollagers kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot meters in diameter, en hebben een draagvermogen van tientallen grammen tot duizenden tonnen. Deze variatie kom je nagenoeg in geen enkele andere toepassing tegen.

Oorzaken

Er zijn een aantal problemen die storingen in lagers kunnen veroorzaken, waarvan er vele verband houden met het smeermiddel of de smering. De smeerfilm tussen de oppervlakken in een rollager is ongelooflijk dun en de contactvlakken zijn zeer klein. Elke verontreiniging op deze 'gevoelige' plaatsen zal een verhoogde slijtage veroorzaken, wat mogelijk tot een storing kan leiden. Vervuiling kan afkomstig zijn van een vaste bron, bijvoorbeeld vuil of slijtagedeeltjes, of van vocht. Regelmatige controle van de olieconditie kan helpen om verontreinigingen in uw smeermiddelen op te sporen, zodat u actie kunt ondernemen voordat er een storing optreedt.

Keuze smeermiddel

De keuze van het juiste smeermiddel is de sleutel tot een soepele werking van uw lagers. De viscositeit en eventuele additieven moeten worden gekozen op basis van het lagertype, de snelheid en de bedrijfsomstandigheden. Als het verkeerde smeermiddel wordt gebruikt, kunnen de lagers onder druk komen te staan, wat waarschijnlijk leidt tot voortijdige slijtage. Het is ook belangrijk dat de juiste hoeveelheid smeermiddel op het lager wordt aangebracht. Een te lage of te hoge smering van uw wentellagers kan tot problemen leiden. Bij vetgesmeerde lagers zien we vaak dat er te veel vet wordt aangebracht, maar dit veroorzaakt meer werk voor de machine om de lagerelementen door het smeermiddel te duwen.

Omstandigheden

De bedrijfsomstandigheden kunnen de prestaties aanzienlijk beïnvloeden. Temperatuur is een belangrijk punt van zorg en warme omstandigheden kunnen leiden tot oxidatie, thermische degradatie, viscositeitsveranderingen en uitputting van het smeermiddel. Thermische controle kan helpen bij het identificeren van gebieden die bij hoge temperaturen werken. Zodra dit is vastgesteld, kan een geschikt smeermiddel worden geselecteerd dat onder deze omstandigheden consistent presteert.

Sprake van storingen?

Als u (reeds) problemen heeft met lagerstoringen, neem dan contact op met een smeermiddelen-partner die uw (specifieke) situatie kan analyseren om vervolgens met een passend advies te komen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video's? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.