Hoe belangrijk is de opslag en hantering van smeermiddelen?

We hebben het er vaak over, maar een goede opslag en behandeling van smeermiddelen is essentieel voor het runnen van een efficiënt bedrijf en het verminderen van problemen en uitdagingen in verband met smeermiddelen. Er zijn tal van voordelen verbonden aan een betere opslag en behandeling, en de meeste van deze verbeteringen kunnen zeer eenvoudig worden aangebracht.

Voordelen

Een speciale opslagruimte voor smeermiddelen

Een van de eenvoudigste manieren om ervoor te zorgen dat smeermiddelen niet in contact komen met andere stoffen is om een speciale, aparte ruimte in te creëren. Zo kunt u de ruimte ook dusdanig inrichten dat de capaciteit maximaal is en alles veilig opgeborgen. Een schone, opgeruimde en goed gevulde opslagruimte voor smeermiddelen is de eerste stap naar een betere smeringsefficiëntie, waardoor het gemakkelijk is om smeergerelateerde zaken te vinden en het risico op kruisbesmetting wordt beperkt. Het spreekt ook voor zich dat deze ruimte overdekt moet zijn op een manier die de daar opgeslagen producten volledig beschermt. Besmetting door externe factoren zoals het weer is een reëel risico als smeermiddelen niet correct worden opgeslagen, zelfs als ze in verzegelde containers zitten.

Correcte en goed onderhouden opslagoplossingen

Een ander voordeel van een speciale smeermiddelenopslag is de mogelijkheid om speciale rekken, kasten en gebundelde opslag te installeren. Bij het inrichten van een opslagruimte voor smeermiddelen moet de veiligheid voorop staan. Alle producten moeten worden opgeslagen in goed gebundelde ruimtes. Lekbakken moeten 125% van het volume van het grootste artikel dat erop wordt opgeslagen kunnen bevatten, dus het is belangrijk te plannen welke producten op welke plekken worden opgeslagen.


Het is ook belangrijk om te plannen waar producten worden opgeslagen als u rekken of hoge kasten gebruikt. Uw team moet gemakkelijk bij alle producten kunnen en zware producten mogen niet op hoogte worden opgeslagen als ze handmatig moeten worden verplaatst. Eventuele pompen moeten goed worden onderhouden met speciale pompen of slangen voor elk producttype. Karren die worden gebruikt voor het hanteren en verplaatsen van vaten diene uiteraard eveneens goed te worden onderhouden.

Correcte en goed onderhouden opslagoplossingen

Het is ook belangrijk om te plannen waar producten worden opgeslagen als u rekken of hoge kasten gebruikt. Uw team moet gemakkelijk bij alle producten kunnen en zware producten mogen niet op hoogte worden opgeslagen als ze handmatig moeten worden verplaatst. Eventuele pompen moeten goed worden onderhouden met speciale pompen of slangen voor elk producttype. Karren die worden gebruikt voor het hanteren en verplaatsen van vaten diene uiteraard eveneens goed te worden onderhouden.

Kleurgecodeerde doseeroplossingen

Er zijn veel voordelen verbonden aan doseeroplossingen. Ze verminderen de noodzaak om zware containers over het terrein te dragen, verminderen het risico op morsen en helpen kruisbesmetting tegen te gaan. Door uw oliecontainers, oliepunten en doseerapparatuur van een kleurcode te voorzien, vermindert u het risico op kruisbesmetting nog verder en wordt het voor smeerders veel eenvoudiger om het juiste product voor de toepassing te vinden. Het is belangrijk dat alle smeerapparatuur schoon en goed onderhouden wordt en dat er voor elk type product speciale apparatuur is. Op grotere industriële locaties, waar meerdere smeermiddelen op meerdere machines worden gebruikt, kan het gebruik van kleurgecodeerde labels op de oliepunten en opvangbakken helpen garanderen dat altijd het juiste product wordt gebruikt. Wij raden aan de kleur van de oliecontainer af te stemmen op die van de apparatuurmarkering en de productnaam op beiden af te drukken. Apparatuurlabels kunnen redelijk goedkoop in bulk worden gekocht en kunnen worden aangebracht terwijl uw smeerder zijn dagelijkse en wekelijkse taken uitvoert, totdat ze allemaal zijn aangebracht.

Beheer van afgewerkte olie

Hoewel veel bedrijven een nette en opgeruimde olieopslag hebben voor hun nieuwe smeermiddelen, komt het verontreinigingsrisico vaak voort uit afgewerkte olie die niet goed gelabeld of afgevoerd wordt. Om HSSE-redenen is het belangrijk dat afgewerkte olie efficiënt en correct wordt verwijderd. Het is ook een goede praktijk om smeerolieafval op de juiste manier af te voeren. Een aantal bedrijven recycleert IBC’s, vaten en kleine verpakkingen. Zorg ervoor dat uw leveranciers van afgewerkte olie en verpakkingen u de nodige certificering bieden voor uw afvalverwijdering, aangezien u die nodig hebt voor audits en milieuonderzoeken.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.